Baza wiedzy z medycyny estetycznej, ogólnej i medycyny chińskiej. Zdrowy Portal!

USTALANIE PRZYCZYN ALERGII

Umysł wie, co powoduje podrażnienie twojej skóry. Umysł wie, co zatyka twoje zatoki. Umysł wie, co powoduje twój kaszel. Umysł ci tego jednak nie powie. Możesz wszakże skłonić swój umysł do wyjawienia ci przyczyn alergii. Oto kilka zalecanych sposobów podejścia do tej sprawy. Załóżmy, że mamy do czynienia z jedną z trzech sytuacji:

– a. Przyczyną jest jedna z kilku znanych nam substancji, które mogą wywoływać uczulenie.

– b. Przyczyną jest substancja nam nieznana.

– c. Przyczyną jest jakaś substancja albo coś innego.

Jeżeli przyczyną jest jedna z kilku znanych nam potraw lub substancji, co wynika z czasu i okoliczności pojawiania się uczulenia, to procedura wygląda w ten sposób:

– 1. Wejdź w stan alfa.

– 2. Wywołaj na wprost siebie obraz swego lekarza lub, jeśli wolisz, znanego chemika czy innego naukowca, który jest dla ciebie autorytetem w tych sprawach.

– 3. Zapytaj tą osobę czy bardziej prawdopodobną przyczyną alergii jest pierwsza czy druga z wymienionych przez ciebie w tym pytaniu potraw lub substancji.

– 4. Przenieś swoją uwagę z pytanego autorytetu na te dwie potrawy lub substancje. Odpowiedź przyjdzie sama. Przyjmij ją do wiadomości.

– 5. Substancję, która została wskazana, porównaj teraz z trzecią z listy podejrzanych powtarzając procedurę z punktów 3 i 4.

– 6. Po porównaniu w ten sposób wszystkich podejrzanych potraw i substancji, zostanie ustalona drogą eliminacji ta jedna, która jest właściwą przyczyną uczulenia.

– 7. Zakończ sesję alfa.

Rocznie zjadamy około 700 kg różnych potraw. Ta porcja żywności zawiera około 5 kg dodatków chemicznych. W tym kilka tysięcy konserwantów, barwników i dodatków smakowych, a także nawozów sztucznych i środków ochrony roślin. Każdą z tych substancji chemicznych możemy podejrzewać o powodowanie reakcji alergicznych. Zawsze lepiej jest zidentyfikować i wyeliminować alergen lub potrawy go zawierające, niż programować ustąpienie objawów alergii, które mogą później wystąpić w jakiejś innej, może nawet bardziej dokuczliwej postaci. Jeżeli nie wiesz, które potrawy lub substancje mogą być ewentualną przyczyną uczulenia, sugeruję następującą procedurę:

– 1. Wejdź w stan alfa.

– 2. Wywołaj na wprost siebie obraz osoby, która jest dla ciebie autorytetem w tych sprawach.

– 3. Zapytaj ją, jaka potrawa lub substancja powoduje twoje uczulenie.

– 4. Odwróć swoją uwagę od osoby, którą pytałeś i zacznij poszukiwać przyczyn swego uczulenia.

– 5. Odpowiedź nadejdzie. Zaakceptuj ją. Może nasuwać ci się kilka odpowiedzi, ale zazwyczaj ta pierwsza jest najwyraźniejsza i właściwa.

Podobne Artykuły

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.